Staged Nature

Our proposal for the festival Concèntrico 2021 is an ephemeral architectural intervention designed located in the outdoor space next to the Casa de la Ciencia in Logroño, a garden dedicated to scientific experimentation and surprise. Inspired by the devices that punctuate the garden, we thought to add a layer of Fiction to this experience, imagining a possible future symbiotic relationship with animals, plants, minerals in the public spaces created by man.  Our pavilion transforms the rather uninspired and constrained “nature” of this garden into a suggestive alternative vision for the visitor of the festival. This mesmerising experience brings nature, science, and fiction together to tell a tale of hope and trigger an emotional reflection on the relationship between man and the natural world.

In a scale between an architectural model and a miniature building, we propose an interior/exterior space of imagination to create a new narrative. A time travel-device, visualizing a possible re-wilded future for the Garden of Sciences. This intervention is an exploration, a pass-through scenography of the possibilities of an unmaintained world where botany and wildlife meet the unexplored possibilities of architecture. Curiosity will meet visitors and passers-by as they find this alien body that has fallen from the sky and landed in the garden between the two rows of artificially planted trees. From the inside, the spaceship reveals an evocative and immersive space, that exaggerates the real surroundings into a two-dimensional image in real scale. This narrative space-time chamber is perforated so to allow the air and sounds of the physical surroundings to blend in and inspire the visitor with awe. We want to explore the notion of coexistence of species, through, air, light and sounds in this multi-sensorial chamber, a device for isolation and connection at the same time.

What if our parks would turn into forests?

The structure brings together traditional craftsmanship and new technology. The poplar panels are mostly kept in their original format to avoid waste of material and resources, and they are complemented by a wooden supporting structure. The simple structure allows for easy assembling and disassembling as it is thought to be a temporary intervention. The main feature of the proposal is the “curtain”. It will be designed and printed especially for the festival. The panorama image of the existing park will be manipulated with forest and wildlife images, creating an illusionary threshold between inside and outside. Blowing with the wind, it creates a moving scenography that resonates with the sound of the birds living in the trees and the adjacent river. Our proposal is deriving from a reflection on the idea of the garden as staged nature. With the temporary pavilion we aim to create an experience of entering a new urban space, taken over by species, plants, birds, a  visualization of a possible future of human and non-human coexistence.  Drawing attention to a space that typically goes unnoticed in day-to-day life, we seek to activate citizens’ curiosity to rediscover and rethink “nature” within the city.